JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderne får lønnshopp etter rekordstreik

Lønns- og arbeidsvilkår

Arbeiderne får lønnshopp etter rekordstreik

TJENESTER: Utstyr som brukes til brønnsimulering. Fra slike skip pumpes syrer og andre kjemikalier ned i reservoarer på sokkelen for å øke brønnenes produksjonsevne. Bildet er av skipet Island Centurion.

TJENESTER: Utstyr som brukes til brønnsimulering. Fra slike skip pumpes syrer og andre kjemikalier ned i reservoarer på sokkelen for å øke brønnenes produksjonsevne. Bildet er av skipet Island Centurion.

Arkivfoto: Marius Mandal Bårdsgjerde

Ni britiske oljearbeidere fikk tariffavtale etter å ha streiket i nær ett år. Nå får de samme lønn og vilkår som de andre på norsk sokkel.

tonje@lomedia.no

Tidenes lengste streik i Nordsjøen er avsluttet. Det skjedde etter at Arbeidsretten konkluderte med at LO og IE&FLT har rett til å gå til sympatistreik for deres britiske medlemmer. Oljearbeiderne var i konflikt med arbeidsgiver, det britiske selskapet SLB UK. Få timer før 75 oljearbeidere i ConocoPhillips, Archer og OneSubsea skulle ut i sympatistreik ved midnatt den 28. februar, kom partene til enighet.

Tilbake til jobben

Oljearbeiderne blir nå ansatt i SLBs norske underselskap, SLB Norge. Her har IE&FLT en godt etablert klubb som kommer til å jobbe med å ivareta arbeiderne, som har vært gjennom et tøft år.

– Deres tilbakekomst til jobb skal være så skånsom som mulig. Vi er opptatt av at det psykososiale arbeidsmiljøet skal være bra, sier Ommund Stokka i ledelsen til IE&FLT.

I skrivende stund er ikke returdato satt, men oljearbeiderne er sikret denne arbeidsplassen så lenge SLB har kontrakten om brønnsimulering med ConocoPhillips, som er operatør og har overordnet ansvar på Ekofisk-feltet.

Stokka understreker at det har vært en krevende kamp å stå i for de britiske medlemmene deres, men at de har fått enorm støtte fra andre klubber i og utenfor eget forbund.

Mye sto på spill

Fordi SLB UK satte inn uorganiserte ansatte til å utføre brønnsimuleringen, fikk streiken til de ni britiske oljearbeiderne liten effekt. Det var derfor viktig for LO å kunne sette inn sympatistreik for å støtte den opprinnelige streiken, som hadde som mål å få på plass tariffavtale for oljearbeiderne på skipet «Island Captain». Arbeidsretten slo i starten av februar fast at krav om tariffavtale og bruk av streik i Norge skal avgjøres etter norsk rett, ikke britisk eller annen utenlandsk rett.

LOs nestleder, Steinar Krogstad, har kalt dette for en av LOs største seire. Hadde de tapt, ville det blitt vanskelig for LO og LO-forbundene å bruke arbeidskamp og sympatiaksjoner for å kreve tariffavtale i Norge med utenlandske arbeidsgivere.

– Da hadde vi åpnet låvedøra for usunne konkurransevilkår. Da kunne andre underleverandører komme inn å underby de som leverer tjenester innen offshore, men også på landjorda, sier Lornts Nagelhus, som er en av LO-advokatene som har jobbet med saken.

Norsk Rederiforbund, som var LOs motpart i Arbeidsretten, har understreker i en pressemelding at de anerkjenner streik som kampmiddel for å få tariffavtale, og at saken i Arbeidsretten «handlet om tolkning av de avtalte vilkårene for bruk av sympatiaksjoner».

Dette er saken

Industri Energi fikk ikke til å inngå tariffavtale med det britiske selskapet SLB UK da sistnevnte fikk oppdrag på Ekofisk på norsk sokkel.

Britiske oljearbeidere gikk ut i streik den 31. mars i fjor for å få lønns- og arbeidsvilkår etter tariffavtalen for oljeservice, som er den avtalen som omfatter deres type arbeid.

Oljearbeiderne streiket i nær ett år. Tre fikk oppsigelse og resten ble omplassert til andre steder i verden.

LO og Industri Energi, nå IE&FLT, fikk gjennomslag i Arbeidsretten for at de kunne iverksette lovlig sympatistreik for å støtte de streikende arbeiderne.

Få timer før sympatistreiken skulle starte, kom partene til enighet. Arbeiderne får nå tariffavtale, vesentlig bedre lønn og reduksjon i arbeidstid.

19.03.2024