JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hydro tilpasser klærne til kroppen

Arbeidstøy

Hydro tilpasser klærne til kroppen

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro

De tillitsvalgte vant fram med kravet om kjønnstilpasset arbeidstøy. Hydro ruller nå ut nytt arbeidstøy til sine ansatte.

tonje@lomedia.no / petter@lomedia.no

De tillitsvalgte vant fram med kravet om kjønnstilpasset arbeidstøy. Hydro ruller nå ut nytt arbeidstøy til sine ansatte.

På Hydro Karmøy fikk de ansatte nytt arbeidstøy i mai, og hovedtillitsvalgt Margunn Sundve i Industri Energi-klubben er fornøyd med resultatet. Hydros pensjonerte arbeidstøy som nå fases ut, har vært på jobb i 20 år. Sundve er fornøyd med at de ansatte har medvirket i utviklingen av de nye klærne.

Fornøyde ansatte

Kjønnstilpasset arbeidstøy har blitt jobbet fram av tillitsvalgte i industrien. Et av argumentene har vært at unisex-størrelsene som har vært vanlig i industrien, er tilpasset mannekropper og ikke kvinnelige former.

– Det er veldig behagelig, sitter bedre og føles mye bedre å jobbe i. Det er tilbakemeldingene fra damene, forteller Sundve.

Ifølge Sundve har de fleste kvinnene på deres verk valgt kvinnetøy, mens noen har valgt unisex-størrelsene. Det er valgfritt og designet er likt, slik at du ikke kan se om det er unisex eller kvinnetøy. Også mennene ved fabrikken har gitt gode tilbakemeldinger. Stoffet er mykere og følger kroppen bedre.

– Det negative er at klærne er tettere og puster litt mindre, så når vi som jobber med mye varme kan de oppleves som litt klamme. Men det handler mer om at det er nytt og mer sikkert, enn at det er tilpasset kroppen, forteller Sundve.

Per i dag er 22,5 prosent av de ansatte ved verkene i Norge kvinner, og Sæter håper også bedre tilpassede klær kan bidra til å øke andelen.

– Vi har hatt en god prosess, hvor tillitsvalgte og verneombudene på fabrikkene har vært involvert. Det viktigste er sikkerheten og at det er bekvemt å jobbe i, sier Sæter.

Omfattende prosess

Det nye arbeidstøyet er tilpasset kjønn (kvinne eller unisex), om den ansatte jobber med flytende metall eller ikke og ulike størrelser på bukser og jakker. Totalt har de rundt 130 varianter av det nye arbeidstøyet. Om en ansatt for eksempel har ekstra lange bein, tilbyr Hydro målsøm, slik at det tas mål av den ansatte og antrekket blir skreddersydd.

Det har vært en større jobb å finne fram til resultatet. De har blant annet testet 30 tekstiler fra 5 ulike leverandører.

– Vi har den beste teknologien, vi har de beste ansatte, og vi skal også ha det beste arbeidstøyet, sier Ola Sæter, som er leder for Hydros aluminiumsverk.

I Norge skal alle ansatte på verkene få det nye arbeidstøyet. På Karmøy, Høyanger og Vigeland er mye på plass, mens Husnes, Årdal og Sunndal venter på at nytt tøy skal bli levert fra fabrikken i India. Neste trinn for Hydro er å rulle ut nytt tøy ved resirkuleringsverkene deres i Europa og USA.

Tilpasset arbeidstøy

I tarifforhandlingene i 2020 fikk Industri Energi rettighetsfestet kjønnstilpasset arbeids- og verneklær i fire tariffavtaler. Hovedargumentene var at unisex-modellene ikke passet kvinnelige former, og at tilpasset arbeids- og vernetøy kunne forebygge ulykker. Gjennomslaget kom på avtalene for kjemisk-teknisk industri, elektrokjemisk industri, fiskemel- og fiskefôr­industrien og på landavtalen, hvor Rederiforbundet er motpart. Magasinet har tidligere gjort en kartlegging som viser at mange industribedrifter ennå ikke tilbyr kjønnstilpassede arbeidsklær, på tross av at det er rettighetsfestet i tariffavtalen.

20.09.2023