petter@lomedia.no
Den unge industrimekanikeren kom til Alcoa Lista som lærling i 2018. De siste årene har vært spesielt krevende og urolige for Iselin Bjørkhaugen Berg og de andre ansatte på aluminiumsverket.
– Det har vært nervøs stemning generelt på bedriften. Og skoleelever har blitt usikre om de har lyst til å søke på lærlingplass her.
Men nå opplever hun en større tro blant kollegaene på at det faktisk kan gå bra med jobbene til de sindige sørlendingene.
Stor strømregning
De siste årene har vært tøffe for den amerikanskeide aluminiumsprodusenten på Lista. Høsten 2022 stoppet de produksjonen ved én av sine tre haller med smelteovner på grunn av for høye strømpriser. Hver linje produserer rundt 2600 tonn aluminium i måneden. Verket har et strømforbruk på rundt 1,8 terawattimer i året når alle linjene er i gang.
Eierne dekker mesteparten av strømforbruket med innkjøp til spotpris, og kun en mindre andel gjennom faste kontrakter. Det ble dyrt da spotprisen skøyt i været. Spesielt siden verket ligger i en av strømsonene med dyrest pris i landet. Strømavtalen som de har, varer ut året, og de må lande en ny innen 2025. Til avisa Lister sier energidirektør Ole Løfsnæs i Alcoa Norge at de jobber med å få på plass en langsiktig avtale. Det har klubbleder Steinar Syvertsen tro på skal gå;
– Vi er nødt til å ha det, men det er også fordi regjeringen endret reglene for de skattemessige fordelene på det de definerer som en langtidskontrakt. Tidligere måtte man ha en kontrakt på minst sju år for å få disse fordelene.
Frykt for jobbene
Lokalavisas artikler om mulig nedleggelse og dårlig informasjonsflyt til de ansatte skapte en god del uro og dårlig stemning, ifølge industrimekanikeren;
– Vi visste ikke hvor alvorlig situasjonen var, og mange ble ganske forbauset når de leste om det.
Da strømkostnadene tok knekken på en av produksjonslinjene mente ledelsen at 35 årsverk måtte spares inn, ifølge klubbleder Syvertsen. Men mot alle odds unngikk de oppsigelser og permitteringer. I dag er stemninga blant de ansatte håpefull for framtida:
– Vi har alltid hatt troen, vært positive og hatt riktig innstilling om at Alcoa skal fortsette driften i Farsund. For hadde man gitt opp nå, hadde folk slutta én etter én, sier Berg.
Viktige rammevilkår
I tillegg til strømprisene, skapte regjeringens forslag om å endre CO₂-kompensasjonsordningen i fjor uro. Den er et viktig rammevilkår for landindustrien. Den er en slags strømstøtte som kompenserer den kraftkrevende industrien for prissmitte fra Europa, for å hindre at bedrifter flagger ut til land med rimeligere klimapolitikk.
For Alcoa på Lista kom det på toppen av en allerede krevende situasjon. I et brev til energiministeren skrev energidirektør Løfsnæs at de vurderte å legge ned fabrikken på grunn av forslaget om å endre ordningen, ifølge avisa Lister. Full nedstengning av verket var et av alternativene som ble vurdert, skriver nettstedet Montel.no.
Men endringa ble ikke gjennomført. I mars i år ble regjeringen enige med partene i arbeidslivet om en endret kompensasjonsordning som skal vare ut 2030. De gir 500 millioner kroner ekstra til bedrifter som har rett på støtte. Dermed vil ny strømavtale avgjøre skjebnen til arbeiderne ved smelteverket.