JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljearbeidere skal streike i sympati

Kamp for tariffavtale

Oljearbeidere skal streike i sympati

OM BORD: Oljearbeiderne som streiker for å få tariffavtale med SLB UK jobber på skipet «Island Captain» på Ekofisk-feltet.

OM BORD: Oljearbeiderne som streiker for å få tariffavtale med SLB UK jobber på skipet «Island Captain» på Ekofisk-feltet.

Christopher Talgø / Industri Energi

Ni arbeidere på Ekofisk-feltet har i månedsvis streiket for å få tariffavtale og bedre forhold. Nå skal kolleger fra andre bedrifter gå ut i sympatistreik.

petter@lomedia.no / tonje@lomedia.no

Ni britiske Industri Energi-medlemmer streiker fordi arbeidsgiver, det britiske selskapet SLB UK, ikke vil inngå tariffavtale for dem. Streiken har pågått i nær seks måneder. Nå varsler LO og forbundet at de tar ut ytterligere medlemmer i andre bedrifter i sympatistreik.

– Streikevarselet kommer som en reaksjon på at SLB UK benytter uorganisert arbeidskraft til å utføre våre streikende medlemmers arbeidsoppgaver på Ekofisk-feltet, skriver Industri Energi i en pressemelding.

– Dumping av lønns- og arbeidsvilkår

De streikende oljearbeiderne har siden slutten av mars vært i streik med sin arbeidsgiver. Oljeserviceselskapet Schlumberger Oilfield UK, som er en del av SLB UK, utfører brønnstimulering på Ekofisk-feltet. Der jobber oljearbeiderne til vanlig på skipet «Island Captain». De pumper kjemikalier ned i brønnene for å få en bedre oljeproduksjon. Oppdraget gjøres for operatørselskapet ConocoPhilips.

Industri Energi mener de ansatte i SLB UK gjør jobber som er omfatta av tariffområdet hvor oljeserviceavtalen gjelder, men at de ansatte har fått både lønns- og arbeidsbetingelser som er dårligere enn dette. De ansatte har jobbet 28-28-rotasjon uten å få kompensasjon for overtid eller nattarbeid, ifølge pressemeldingen.

– Dersom de får lov til å drive med dumping av lønns- og arbeidsvilkår, blir det skeive konkurranseforhold og fare for kappløp mot bunnen-tilstander på sokkelen. Vi kommer ikke til å akseptere at SLB UK gjør Ekofisk-feltet til en arena for et slikt råttent kappløp, sier nestleder Ommund Stokka i Industri Energi i meldingen.

Magasinet Industri Energi har flere ganger i løpet av streiken bedt om tilsvar fra SLB UK, men henvendelsen har ikke blitt besvart.

51 medlemmer tas ut

For at SLB UK skal kunne levere tjenestene sine fra et slikt fartøy, må det være folk fra flere bedrifter på jobb på plattformen. Blant annet for å koble på slanger og annet utstyr de får fra fartøyet. Ifølge forbundet har den pågående streiken hatt liten effekt fordi «SLB UK har tatt i bruk uorganisert arbeidskraft til å utføre de streikende sine arbeidsoppgaver». Fra 27. september tas derfor 51 medlemmer i Archer ut. Det er et annet oljeserviceselskap, som også leverer tjenester på norsk sokkel. Dette vil ramme vedlikeholdsarbeidet i brønnene. I tillegg bistår Archer selskapet SLB UK i brønnstimuleringsarbeidet, som også vil stoppe opp.

Tillitsvalgt i Archer og leder i samarbeidskomiteen for oljeservice, Christopher Talgø, skriver i en e-post at de har full forståelse for tariffkravet forbundet har til SLB UK. De har fulgt utviklingen i saken og registrert at de har benytta uorganisert arbeidskraft for å undergrave virkningene av streiken, ifølge Talgø, som mener det er «kraftig umoralsk og totalt uakseptabelt i norsk arbeidsliv».

– På vegne av medlemmene våre har vi derfor krevd at de skal slippe å jobbe sammen med folk vi mener driver streikebryterarbeid. Vi skulle helst sett at selskapet inngikk tariffavtale og at man unngikk at tredjepart som vår bedrift blir berørt, men når SLB UK går til disse skritt blir viktigheten av sterke og store fagforeninger som står solidarisk sammen enda tydeligere. Når LO og Industri Energi varsler sympatistreik i vår bedrift stiller vi derfor stolt opp, skriver Talgø.

ConocoPhilips har tidligere ikke ønsket å gi noen kommentarer til saken eller konflikten.

20.09.2023