JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– To tanker i hodet samtidig

– To tanker i hodet samtidig

Ole Palmstrøm

Frode Alfheim,

forbundsleder

I løpet av denne høsten har jeg deltatt på flere arrangementer, inkludert Arendalsuka og andre fora, der jeg har representert våre medlemmer. Jeg erkjenner at det er en spennende tid for norsk industri, samtidig som vi står overfor flere utfordringer som vi må håndtere. En av disse er hvordan vi kan unngå kraftunderskudd i Norge om få år.

Som jeg har sagt tidligere, og som jeg gjerne vil gjenta: Alle de banebrytende ideene og planene om nye arbeidsplasser innebærer at vi må ha mer kraft!

Det er nødvendig, for å forsyne de nye industriene som vokser opp med nok strøm til å iverksette sine planer, men også for å redusere klimagassutslippene fra vår eksisterende industri.

Jeg har en fast tro på at våre medlemmer innen prosessindustrien, enten de jobber på land eller til havs, vil spille en avgjørende rolle i å oppnå dette. De utgjør en svært viktig del av en industri som gjennomgår store endringer.

La oss først se på elektrifiseringen av Melkøya. Dette initiativet handler ikke bare om å sikre driften av gassanlegget i Hammerfest fram til etter 2040; Det skaper også en betydelig økning i krafttilgangen for hele Finnmark, noe som gir grunnlag for vekst i andre industrier i nord.

Så har det blitt spekulert i at elektrifiseringen bare flytter utslippene til andre land. Det stemmer ikke. Klimapolitikkens mål er at utslippene skal fjernes der de er. Norge reduserer sine utslipp, mens land som mottar gassen, som Tyskland, også må redusere sine utslipp. Dette er den riktige veien å gå: å kutte klimagassutslipp, utvide kraftnettverket og samtidig sikre arbeidsplasser.

For det andre, la oss se på innsatsen til våre medlemmer innen landindustrien, som Hydro. Tyske bilprodusenter stiller stadig strengere krav til lavt karbonavtrykk for aluminium produsert i Norge. Derfor blir det stadig viktigere for oss å innfri våre klimaforpliktelser, ikke minst fordi våre medlemmer står for hele 80 prosent av den norske eksportverdien!

Derfor må vi ha to tanker i hodet samtidig. Å videreutvikle petroleumsindustrien og andre sektorer, samtidig som vi opprettholder våre klimamål. Vi kan ikke unnvike fra klimamålene, fordi det er en forpliktelse vi har påtatt oss.

Jeg mener vi har et enormt potensial for oppgradering av eksisterende vannkraftproduksjon i Norge, som også kan brukes som balansekraft sammen med ny fornybar energi, inkludert havvind og vindkraft. Derfor er det nødvendig med investeringer i infrastrukturen. Mer kraft og mer nett i Norge vil samtidig sikre lavere strømpriser til vanlig forbrukere, som deg og meg.

Når det gjelder den pågående streikesituasjonen i vårt forbund, har det kommet en viktig oppdatering. Siden 31. mars har våre medlemmer i SLB UK vært i streik med mål om å sikre en tariffavtale. Hele 51 av våre medlemmer i Archer er nå tatt ut i sympatistreik. Dette er vår respons på at SLB UK benytter uorganisert arbeidskraft til å utføre oppgavene til de som streiker!

Hele forbundet er sterkt engasjert og villig til å gjøre alt som trengs for å garantere våre medlemmer en tariffavtale. Dette er en grunnleggende rettighet i norsk arbeidsliv, og solidariteten på sokkelen viser med glød at vi står sterkere sammen!

20.09.2023